In de visie van GroenLinks streeft de gemeente Beverwijk ernaar de broeikasuitstoot in 2030 met minimaal 55% t.o.v. 1990 te hebben teruggedrongen.
Er zijn dus nog maar twee raadsperiodes (8 jaar) te gaan om dit doel te realiseren! Dat betekent flink doorpakken.
We kunnen dit realiseren o.a. door de volgende maatregelen:
- De gemeente stelt een investeringsplan op om het eigen vastgoed in 2030 duurzaam te krijgen tot het hoogste energielabel.
- In 2025 hebben alle daken van het gemeentelijk vastgoed zonnepanelen.
- De gemeente gaat actief sturen op het terugdringen van de emissies en het elektrificeren van het wagenpark.
- De gemeente is transparant in haar eigen energieverbruik en hoe en waar zij energiebesparing realiseert.
- De gemeente gaat circulair verantwoord inkopen. In 2025 zijn 50% van de opdrachten en inkopen circulair en gebruiken we dus de helft minder primaire grondstoffen. Bij de inkoop van werken, goederen en diensten zet de gemeente maximaal in op leveranciers met een lage CO2-voetafdruk.
- We blijven ook maatschappelijk verantwoord inkopen en professionaliseren dit verder. Beverwijk wordt een Fairtrade Gemeente zijn en gaat inkopen volgens het fairtrade-principe. Daarmee dragen we bij aan 10 van de 17 Sustainable Development Goals.
- Om iedereen in deze ontwikkelingen mee te krijgen (draagvlak te creëren) is het nodig dat de gemeente blijft investeren in voorlichting en educatie op het gebied van klimaat.
Het terugdringen van de broeikasuitstoot mag van GroenLinks wel een paar tandjes hoger. In andere gemeenten zijn genoeg voorbeelden te vinden van een krachtiger aanwezigheid van de gemeente op dit onderwerp.
Instanties die zich inzetten voor educatie (NME) en het geven van toegankelijke informatie (de bibliotheek samen met Beverwijk Duurzaam) zal de gemeente blijvend ondersteunen.