Veel van de taken van de gemeenten worden door derde partijen uitgevoerd. Soms is de gemeente opdrachtgever, soms subsidiegever en soms deelnemer aan een gemeenschappelijke organisatie (regeling) van meerdere gemeenten.
Het college en de gemeenteraad staan op enige afstand van deze organisatie. De mate van directe invloed en sturing is beperkt, informatievoorziening is complex en vaak lastig te begrijpen.
Meer regie op verbonden partijen.
GroenLinks vindt dat hier meer regie en sturing nodig is. In de volgende collegeperiode sluit de gemeente aan bij het experiment van de gemeente Rotterdam.
Hierbij wordt door direct betrokken ambtenaren, per verbonden partij, specifieke management informatie verzameld en opgevraagd. Met als doel, continu te monitoren of de verbonden partijen de afgesproken doelen halen. Vanuit deze managementinformatie wordt een korte en krachtige raadinformatiestroom opgezet.
Ondersteunende gemeenteraad.
De gemeenteraad krijgt, mede door de decentralisaties, een steeds zwaardere taak. Dit vraagt in toenemende mate om zowel meer inhoudelijke kennis als tijdinvestering. GroenLinks vindt het belangrijk om de kwaliteit van de gemeenteraad te waarborgen. De raad krijgt voldoende ondersteuning om al haar taken naar behoren uit te kunnen oefenen: zowel met betrekking tot de koers van het beleid als de controle op de uitvoering daarvan. Dit geldt zowel op raad- als fractie niveau. Er dienen voldoende mogelijkheden te zijn tot het volgen van trainingen en inhuren van externe expertise.
Steunfractieleden krijgen een volwaardige status, met eedaflegging en vergoeding voor het bijwonen van vergaderingen. De bevoegdheden in Beverwijk, Velsen en Heemkerk worden op een lijn gebracht.