GroenLinks maakt zich grote zorgen over de uitstoot van de nog immer groeiende hoeveelheid auto’s die het centrum van Beverwijk bezoeken.
Niet alleen om de stijgende hoeveelheid CO2 uitstoot maar ook om de groeiende hoeveelheid aan fijnstof in Beverwijk.
De CO2-uitstoot van het wegverkeer in Beverwijk is tussen 1990 en 2018 met 13% toegenomen. In het Regionaal Mobiliteitsprogramma hebben provincie en gemeenten afgesproken dat de CO2 uitstoot door mobiliteit in 2030 met 20% moet zijn afgenomen ten opzichte van 1990.
GL is bang dat die 20% afname met de uitgangspunten in deze visie niet zullen worden gehaald. Lopen en fietsen stimuleren, helpt, maar is het voldoende? De groei van het aantal elektrische auto’s is dat voldoende?
Er zijn nog enkele maatregelen genoemd waaronder het afwaarderen van de A22. Maar is dit allemaal wel genoeg?
Het is een belangrijke verantwoordelijkheid voor onze gemeente om te voldoen aan de afspraken van het regionaal mobiliteitsprogramma.
Gezondheid op 1 is voor GroenLinks van het grootste belang daarom wil GroenLinks nogmaals de mogelijkheid van een klimaatzone noemen als extra maatregel. Wanneer gezondheid op 1 staat passen daar vervuilende diesels in de binnenstad niet in.
Hierbij wil GL opmerken dat vanaf 1 januari 2022 ook de gemeente Haarlem een milieuzone heeft ingevoerd voor het centrum en van plan is om deze zone vanaf 2025 nog verder aan te scherpen naar een zero-emissiezone volgens de site van de gemeente.
GL vraagt zich af, waar die diesel auto’s naar toe zullen rijden?
GL heeft nog aan een motie in dit verband gedacht. Maar gezien de reacties in de commissievergaderingen, is daarvoor, tot onze teleurstelling en ook wel verbazing, bij geen enkele partij belangstelling.
Wat is een schoner milieu en beter milieu ons waard?
GroenLinks is voor meer fietsstraten in Beverwijk.
Er moeten keuzes worden gemaakt voor de beperkte ruimte die er is zonder dat het groen moet worden opgeofferd. Het opwaarderen /stimuleren en faciliteren van actieve mobiliteit past hierbij.
De snelheid terugbrengen naar 30 km/uur is een essentieel onderdeel van de visie en is een manier om kinderen veilig buiten te kunnen laten spelen. Bij 50 km/uur is dat onmogelijk.
De centrumring en het doorgaande verkeer.
Het centrum moet bereikbaar maar ook leefbaar worden gehouden. Ook hier moeten er keuzes worden gemaakt binnen een beperkte ruimte. De snelste manier om van A naar B te gaan zal niet altijd met dezelfde snelheid als nu kunnen is de verwachting maar zal wel altijd bereikbaar moeten zijn.