Op 28 oktober zijn leden van GL Beverwijk met de fiets op pad gegaan om het zuidelijk buitengebied van Heemskerk en Beverwijk te verkennen. Gidsen van Stichting het Oerij gaven informatie over de geschiedenis van het gebied rond thema’s als waterlopen, waterbeheersing, kastelen als fortificaties en andere militaire objecten van latere tijd zoals die van de Stelling van Amsterdam.
Het was fris weer maar door de zon en dus afwezigheid van regen was het toch aangenaam vertoeven in een uniek stukje poldergebied. Door deze excursie werden de deelnemers weer extra geconfronteerd met het gedoe over de aansluiting A8-A9. Wie op het hoogste punt van het fietspad over de A9 staat ter hoogte en ten zuiden van de Citadel realiseert zich dat zowel variant Golfbaan als variant Heemskerk desastreus zijn voor het groene gebied. Wat zou er niet opgeofferd gaan worden ten faveure van die verbinding die nagenoeg geen tijdwinst oplevert en als neveneffect meer autobewegingen oplevert (meer asfalt hoger autogebruik). Des te meer werd ook pijnlijk duidelijk dat provinciale beleidsmakers niet hebben gekozen voor de zogeheten nul-variant : het upgraden van de huidige weg langs het spoor van Uitgeest naar Krommenie. Die weg ligt er al en er is weinig directe bebouwing aanwezig.
Na ons bezoek aan de polder bezochten wij de Aagtenbelt. Daar kwamen wij tot de constatering dat deze nooit een echt verblijfspark is geworden, hooguit voor honden-uitlaters en de fietsers van BRC. De belt oogt kaal door lage struiken en dat zal door de ondergrond niet veranderen. Spontaan werd geopperd er een zonepanelenplek van te maken als compensatie van wat er in de berg aan vuil schuil gaat.
We hebben de fietstocht afgesloten in Slot Velthuis. In dat samenzijn van 13 leden passeerden tal van politieke vraagstukken en werd het onderlinge contact verstevigd. De doelstellig van het bestuur dat deze excursie organiseerde is in kwalitatief opzicht bereikt.
Ron Hopman (voorzitter bestuur)