1) Het bedrijfsplan ziet er goed en degelijk uit. Het plan is goed leesbaar. Het beschrijft goed de stand van zaken van de begraafplaatsvoorziening en het anticipeert goed op toekomstige ontwikkelingen.
Het is een verstandige keuze dat het nieuwe bedrijfsplan niet voor 10 jaar maar voor 4 jaar is geschreven. De ontwikkelingen in de laatste jaren in uitvaartland laten zien dat er veel in beweging is. Het beleidsplan speelt op die dynamiek goed in. Er zal altijd een gemeentelijke begraafplaats moeten blijven, maar ervoor zorgdragen dat de service én het aanbod goed blijft betekent dat er sprake moet zijn van een voortdurende alertheid.
Drie ontwikkelingen.
A) Er wordt het voorstel gedaan om het oude zogeheten Baarhuisje beschikbaar te stellen voor onder andere plaatsing van urnennissen als asbestemmingsmogelijkheid in een binnenruimte ten behoeve van het bezoek van nabestaanden.
B) Met de cateringsfaciliteiten die Duinrust heeft is het mogelijk om de koffiekamer van Duinrust (frequenter) te gaan gebruiken voor avondlijke condoleancebezoeken. Deze faciliteit is met name welkom voor nabestaanden die hun overledene vanuit Duinrust hetzij begraven willen laten worden hetzij willen laten gecremeerd.
C) Een derde ontwikkeling is dat een duurzame manier van “lijkbezorging” het zogeheten resomeren een toekomstige reële optie is en voor Duinrust wellicht interessant hetzij in eigen exploitatie hetzij uitgevoerd door derden.
Vraag : hoe kijkt de wethouder tegen de drie plannen die ik uit het bedrijfsplan noemde aan en geeft zij ruimte om deze ideeën nader onder de loep te nemen ? Kan zij voor nader onderzoek hiertoe een toezegging doen?
2) Het aantal begrafenissen is dalende. Dit is een landelijke tendens die steeds zichtbaarder wordt en voelbaar is. Voelbaar ook In het rondkrijgen van de exploitatiekosten. In de documenten die vanavond voorliggen wordt die zorg ook nadrukkelijk naar voren gebracht. Kostendekkenheid is een belangrijk thema. De documenten laten zien dat 100% kostendekkendheid geen optie is. GroenLinks kan zich daarin vinden. Niet zozeer omdat nabestaanden daarom de Beverwijkse begraafplaats zouden mijden en zouden uitwijken naar andere begraafplaatsen in de regio, maar wel dat het aspect van hoge kosten voor een begrafenis worden afgezet tegen de kosten voor een crematie. Het is enerzijds niet goed uit de pas te lopen met betrekking tot de tarieven van andere begraafplaatsen maar vooral is het niet goed het verschil met crematiekosten te groot te laten worden. Begraafplaats Duinrust heeft overigens zeer alert en op tijd een goede verbinding gelegd met het nabijgelegen crematorium Westerhout. De afspraken die wederzijds zijn gemaakt hebben ertoe geleid dat er nogal wat crematieplechtigheden vanuit Duinrust worden gehouden. Het is een win-winsituatie.
GroenLinks kan zoals gezegd ermee instemmen dat de kostendekkendheid nooit meer tot 100% gehaald zal kunnen worden. Voor 2020 was dat 73 %. Er is onderzoek gedaan naar de tarieven van omliggende begraafplaatsen, die eveneens geen 100% kostendekkendheid kunnen realiseren, om tot een goede balans te komen. Aan een uitvaart zit een hoog kostenplaatje vast. Het is goed dat er de mogelijkheid blijft voor burgers en dus ook voor Beverwijkers om tegen een toch nog redelijk tarief te worden begraven. GroenLinks steunt ook de wijziging van beleid om algemene graven voor 10 jaar aan te bieden in plaats van 15 jaar. Het tarief wordt daardoor lager.
3) De ontwikkeling rond de afkoopsommen voor het onderhoud. Vanaf 2022 worden de afkoopsommen in de voorziening meegenomen zoals de BBV (Besluit Begroting en Verantwoording) dat ook voorschrijft. Uit de toekomstige afkoopsom is gehaald dat men als het ware korting krijgt door het voor vele jaren af te kopen. Het voordeel van het afkopen van het onderhoud voor de jaren die volgen (10 ,15 ,20 of 30 jaar) is dat er dan geen sprake is van het doorberekenen van het inflatiecijfer. Dat maakt het aantrekkelijk om het onderhoud af te kopen in één keer. En ook voor nabestaanden om van jaarlijkse betaling af te zijn. GL kan zich vinden in de voorgestelde plannen.
4) Het is goed dat de voormalige Beheersverordening is uitgesplitst in de beleidsmatige beheersverordening aan de ene kant en zoals het heet “Nadere regels begraafplaats Duinrust” anderzijds. In die Nadere regels, bestaande uit zo'n 16 artikelen worden veel praktische zaken beschreven waarover de Raad zich niet meer hoeft te buigen bij veranderingen. Deze Nadere regels kunnen gemakkelijker en sneller geactualiseerd worden. Deze regels worden ook gemakkelijker meegegeven aan de cliënten van Duinrust zijnde de nabestaanden die met een begrafenis of crematieplechtigheid op Duinrust te maken hebben.
5) In de visie van GroenLinks zijn echt alle mogelijke voorzieningen ten behoeve van diverse soorten uitvaarten, van diverse groepen binnen de samenleving op Duinrust mogelijk, of het nu gaat om mensen die een moslimbegrafenis willen hebben of om mensen die een bosbegrafenis prefereren. Ook op het gebied van de asbestemmingen is er In de afgelopen jaren zeer creatief nagedacht over tal van mogelijkheden en die zijn ook uitgevoerd. Wat dat betreft mag onze begraafplaats en crematieplechtighedenaula een parel genoemd worden. Het is een plek waar je liever niet komt, omdat die onlosmakelijk verbonden is met sterfelijkheid, maar voor wie er mee te maken als nabestaande is Duinrust binnen onze plaats een goede voorziening.
In de raadsvergadering van 25 november heeft Groenlinks als extra punten het volgende naar voren gebracht:
GroenLinks heeft er alle vertrouwen in dat het de begraafplaats lukt om de kostendekkendheid tot 70% te gaan realiseren. Geen enkele begraafplaats in de regio komt boven de 70% kostendekkendheid uit. Een voorbeeld daarvan is het college en de raad van gemeente Heemskerk. Ook die zien 70% als uiterste mogelijkheid voor ogen. Groen links ondersteunt dan ook niet het amendement van Vrij om de kostendekkenheid naar minstens 70% te brengen dus indirect te zeggen dat die hoger moet gaan worden. GroenLinks heeft er vertrouwen in dat de begraafplaats er alles aan zal doen om de kostendekkendheid tot 70% te gaan realiseren.
De afkoopsommen. In de raadscommissievergadering is uitgebreid over de afkoopsommen gesproken. GroenLinks betreurt dat het financieel afregelen van de afkoopsommen en het onderbrengen daarvan in aparte voorziening in de afgelopen jaren niet goed is gegaan. Aangezien het bedrag niet verloren is, maar op een andere plek binnen de gemeentelijke financiën is terechtgekomen en dus niet zoals op 18 november gesuggereerd is door enkele collega’s dat het geld van de afkoopsommen “verdampt” is, heeft GroenLinks niet de behoefte precies te gaan uitzoeken hoe dit allemaal gekomen is. Dat kost ambtelijk veel tijd. Voor GroenLinks is het herstel van het boekhoudkundig onderbrengen van het bedrag van afkoopsommen, die vanaf 2022 geldt, voldoende. We ondersteunen dan ook niet de motie die door Vrij over dit onderwerp is ingediend.
In de tweede termijn gaf GL het volgende aan. GroenLinks vindt het voldoende dat de wethouder de financiële controller na een kort onderzoek in een mailing naar de raad laat aangeven waarom het mis is gegaan.