Wat gaat er met de meldingen gebeuren?
De website blijft open tot 3 januari 2018. De meldingen worden verwerkt in een rapport. Uw melding wordt anoniem verwerkt. Dit betekent dat uw naam en emailadres na de melding worden losgekoppeld van de melding die u heeft gedaan. Dit betekent dat de melding niet naar u terug te herleiden is. Uw emailadres wordt alleen gebruikt als u aangeeft op de hoogte gehouden te willen worden.
Zijn jullie vuurwerkhaters?
Nee. We houden van vuurwerk als dat veilig en professioneel wordt afgestoken. Vuurwerk kan heel erg mooi zijn en bijdragen aan het markeren van een feestelijke gebeurtenis. Jammergenoeg moeten we vaststellen dat de vuurwerktraditie steeds minder het stempel ‘feestelijk’ verdient. Daarom vinden we dat het anders moet.
Hoe zou het ook kunnen?
Tien jaar geleden startten de GroenLinks-raadsleden Arno Bonte (Rotterdam) en David Rietveld (Den Haag) de discussie voor een modernisering van de vuurwerktraditie. Hun pleidooi voor vuurwerkshows in plaats van consumentenvuurwerk kreeg in de jaren daarna bijval van de oogartsen, andere medische beroepsgroepen, de politie, burgemeesters en onlangs van de Onderzoeksraads voor Veiligheid die in een advies aan het kabinet pleit voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.
Maar vuurwerk is toch een eeuwenoude traditie?
Dat is maar relatief. Pas eind jaren’60 van de vorige eeuw werd het gebruikelijk dat particulieren zelf vuurwerk gingen afsteken. Het is dus beslist geen eeuwenoude traditie. In de laatste jaren is de hoeveelheid en de zwaarte van het vuurwerk dat wordt afgestoken spectaculair gestegen. Dat leidt tot het grote aantal ongelukken, de grote schade en de enorme overlast.