Het plan omvat alle elementen die hiervoor belangrijk zijn en stelt duidelijke ambities op deze elementen. Zoals bijvoorbeeld wanneer wij van het gas af kunnen of wanneer wij in staat zijn de problemen veroorzaakt door de klimaatverandering op te vangen. Denk hierbij aan hittestress en/of extreme regenval. Ook is er aandacht voor het omvormen van onze afvalberg naar een grondstoffen voorraad. Waarbij de basistaak het uitgeven en handhaven van vergunningen nog steeds een belangrijk middel is en zal blijven, om uitwassen te voorkomen en vooral ook verbeteringen te stimuleren.

Gelukkig is ons bedrijfsleven hier zelf al heel actief via het Greenbiz initiatief dat, met landelijke en ook Europese erkenning, subsidie en navolging krijgt. 

De ambities zelf zijn niet verrassend, het zijn ambities opgelegd door het rijk of ambities welke al eerder zijn afgesproken. Nu wordt het geheel in samenhang gebracht en gekoppeld aan een uitvoeringsagenda met projecten die ook in de Raad zijn besproken of nog worden besproken.
Het zijn ambities die ook meetbaar zijn. Wel vaak nog ver weg in de tijd, dus daarbij zijn de onderliggende uitvoeringsprogramma belangrijk om zowel tussendoelen te stellen en om het tempo erin te houden. Maar daar gaan wij als Raad ook zelf over.....

Dit plan geeft ook een goede basis voor het omgevingsplan, vandaar dat het ook goed is om vandaag hiermee in te stemmen. Dan vertragen wij dat proces ook niet en borgen wij een goede en gezonde leefomgeving in het omgevingsplan.
Het vaststellen van dit plan is slechts het begin. De uitvoering komt te liggen bij onze opvolgers. Aan hen de taak om het tempo er in te houden en te zorgen dat er ook voldoende resultaat wordt geboekt.