Het rapport leert ons dat er een duidelijk verschil is tussen wat er wordt gemeten in het luchtmeetnet en wat er op basis van berekeningen met de milieujaarverslagen van Tata Steel kan worden verwacht.
De gemeten waarden bij koper is dit 50 maal hoger en bij kankerverwekkende stoffen kan de gemeten waarde wel 1.000 maal hoger zijn.
De eerdere gezondheidskundige onderzoeken van het RIVM in de IJmond waren gebaseerd op feitelijke luchtkwaliteitsmetingen van het luchtmeetnet dus wat dit betreft zijn er geen consequenties.
GroenLinks is voorstander dat nevenbedrijven op het Tata Steel terrein hun emissies moeten registreren.
We maken ons zorgen dat slechts jaargemiddelden worden gemeten want dat geeft een onjuist beeld.
Wij zullen bij de Tweede Kamer en de Provinciale fractie van GroenLinks onze grote zorgen kenbaar maken en vragen om actie.
Wij willen dat daadwerkelijk emissies op Tata terrein omlaag gaan en dringen er bij het rijk op aan, om bedrijven hierop aan te spreken en maatregelen te treffen.
Wij willen dat daadwerkelijk de lucht schoner wordt want dat is beter voor gezondheid en leefbaarheid. Dat verdienen de omwonenden!
Tata Steel voldoet aan de wettelijke eisen die worden gesteld aan emissieregistratie, maar is alle uitstoot van het terrein van Tata Steel wel goed in beeld?
Het RIVM geeft in de conclusie aan dat het niet betekent dat Tata met de cijfers loopt te rommelen.
De geconstateerde verschillen tussen meten en berekeningen hebben verschillende mogelijke oorzaken.
• Van andere bedrijven op het terrein van Tata Steel is de uitstoot van stoffen niet bekend en deze zijn ook niet geregistreerd.
• Het is ook niet bekend of alle uitstoot van incidenten en andere ons onduidelijke bronnen zijn meegenomen in de jaarverslagen.
• Ook is het waarschijnlijk dat eerder uitgestoten stoffen op de grond onder invloed van de wind opnieuw in de lucht worden geblazen en daarna worden gemeten in het luchtmeetnet.
Aanbevelingen van het RIVM
• Informatie verkrijgen van alle bronnen die metalen en kankerverwekkende stoffen uitstoten, waarbij het melden en registreren van uitstoot bij incidenten kan bijdragen aan deze informatie.
Op basis van deze broninformatie kan beter worden vastgesteld waar stoffen vandaan komen en ontstaat er een beter beeld van de emissies (ook buiten de meetpunten) en van de effectiviteit van mogelijke maatregelen.
• Op de meetlocaties van het luchtmeetnetwerk worden slechts jaargemiddelden vastgesteld. Er is een andere meetstrategie nodig. Overal zal op dezelfde manier alle onderdelen moeten worden gemeten en iedere dag worden geregistreerd om een relatie te kunnen leggen met incidenten en eventuele andere uitstoot. Uitstoot van bv zeezout moet worden uitgefilterd.
• Om het effect van maatregelen te kunnen onderzoeken moet er enkele jaren worden gemeten met een rapportage in het voorjaar en najaar ivm seizoensinvloeden.