In de maanden juni en juli kijken wij terug via de jaarrekening en vooruit via de voorjaarsnota.
2020 was hierbij een bijzonder jaar. Wat is er veel gebeurd! Corona had grote impact op alles en iedereen. Er zijn vaccins ontwikkeld en ook in onze eigen gemeente kwam een test- en vaccineerlocatie. Alle ouderen zijn, indien akkoord, gevaccineerd en voelen zich weer vrijer. En dat vrij voelen geldt zeker ook voor onze jongeren die weer uitkijken naar evenementen, weer steeds meer op school les krijgen en onze ondernemers die dicht moesten, mogen onder voorwaarden steeds meer open. Maar… wij zijn er nog niet en blijven alert.
Ook het Tata Steeldossier was sterk bepalend. Afgelopen weekend kwam daar een lading bovenop met het GGD-rapport, maar dat is te actueel voor nu en daar komt uw Raad zeer binnenkort op terug in een debat. Tegelijkertijd zijn er de eerste stappen gezet naar een duurzame en groene leefomgeving, wat samenkomt in het project Spoorzone en in de vervolgstappen van Landgoed Adrichem.
GroenLinks is blij dat de gemeente is blijven functioneren. Snel is er actie genomen om de dienstverlening in stand te houden. Daarnaast is proactief contact gezocht met ondernemers, instellingen en verenigingen. Er is ook met spoed ingespeeld op het uitvoeren van de landelijke steunmaatregelen. Hierbij zijn alle landelijke steungelden 1- op -1 doorgezet naar de Beverwijkse bedrijven en instellingen. Hierbij is, waar mogelijk, maximale vrijheid gegeven aan de besteding van de gelden. Aanvullend is een gemeentelijk ‘post Coronasteunfonds’ opgezet, bedoeld om bedrijven een nieuwe toekomst te geven.
GroenLinks legt de komende jaren de focus op: bouwen van voldoende betaalbare woningen, voldoende en kwalitatief zorgaanbod voor iedereen, klimaat & duurzaamheid en een groene en gezonde leefomgeving. Dit willen wij vormgeven in dialoog met onze inwoners, met meer participatie vooraf in de ontwerp- en ontwikkelfase van projecten. Mee ontwerpen in plaats van laten reageren op gemeentelijke voorstellen. Met een Raad die zijn rol neemt als kadersteller en controleur en een college van Burgemeester en Wethouders als vooral uitvoerend orgaan. In deze raadsperiode dragen wij, samen met onze coalitiepartners, bestuurlijke verantwoordelijkheid. Hiermee zetten wij, binnen de mogelijkheden en realiteit, onze ambities om in daden.
Met de recent aangenomen plannen van klimaatadaptatie, de Groenvisie, de Regionale EnergieStrategie (RES) en de Transitievisie Warmte is het fundament gelegd voor zowel Klimaat, Duurzaamheid als een Groene Leefomgeving. Samen met de Provincie is de eerste stap gezet naar een gezond luchtakkoord en wordt actief samengewerkt aan het Tata Steeldossier.
GroenLinks vindt het betrekken van de inwoners bij belangrijke ontwikkelingen essentieel. Daarom was GroenLinks ook initiatiefnemer van de ‘Tijdelijke Commissie Participatie’ (TRIP). GroenLinks ziet de gemeente als ondersteuner, verbinder, stimulator en bewaker van het algemeen belang. Bewoners zullen dan ook actief betrokken worden bij de wijkplannen om betaalbaar van het gas af te gaan. Wij hebben daartoe ook zeer onlangs een motie ingediend die door de meerderheid van de raad is gesteund, een motie over isoleren.
Dat voor de inwoners betrokkenheid belangrijk is, liet de ‘Gebiedsvisie Kuenenplein /Indische buurt’ wel zien. Ook het succesvol afronden van het project Sportpark Adrichem ziet GroenLinks als participatiesucces. Immers, dit plan is niet ontwikkeld door de gemeente, maar door een grote groep belanghebbenden, zowel sportverenigingen als gebruikers en omwonenden. Er ligt nu een kans om de detailontwerpen van de laatste fases (3 & 4) via participatie te optimaliseren met focus op goede visvoorzieningen, toevoegen van sporttoestellen en behoud van waardevolle bomen.
Financieel was 2020, ondanks alles, een goed jaar. De toekomst is onzeker, maar lijkt licht positief door hogere financiële bijdrage vanuit de rijksoverheid. Echter, door het aangaan van leningen in het verleden is de mogelijkheid tot grootschalig investeren in de Beverwijkse samenleving al jaren beperkt. Daarom is voortzetting van behoedzaam en voorzichtig begrotingsbeleid absoluut noodzakelijk.
Tegelijkertijd is er een roep vanuit onze gemeente om geld te investeren in een nieuw te bouwen zwembad. Wat heeft GroenLinks daar zin in en wij zien dit al voor ons: een nieuw, state of the art (?), duurzaam zwembad! Sport, spel en ontspanning.
Het alternatief zou immers zijn flinke investeringen in een oud en gedateerd zwembad, dat ons bovendien nog bakken met geld gaat kosten, terwijl onze ambitie van duurzaamheid hier lastig in te verwerken valt en wij weten dat het doek voor dit oude bad toch gaat vallen. Onderzoek, deskundigen en gebruikers van het zwembad zelf zijn duidelijk: alleen nieuwbouw is een echte optie.
Maar als fractie delen wij tegelijkertijd onze zorgen om de solvabiliteit. Wij zien graag dat deze na de investering weer omhoog wordt gebracht om bestedingsruimte te garanderen. En hoe gaan wij dat dan doen? Als wij uiteindelijk echt besluiten een nieuw zwembad te laten bouwen, zijn er door ons als Raad keuzes te maken. Financiële keuzes, die mogelijk pijn doen. En als we het zwembad wel gaan uitvoeren, wat kunnen we dan niet meer doen?
Een motie over het zwembad is in de raadsvergadering aangenomen.