De overheid is verantwoordelijk voor het welzijn en de veiligheid van haar inwoners. Dat welzijn betreft de aanwezigheid van bv. werk, maar ook van gezondheid. Tot dusver lag de focus primair op economische belangen en werd de overlast voor lief genomen zolang dat binnen de vaak vage perken bleef.
De lokale politiek moet de belangen van onze inwoners behartigen en het onderwerp op de agenda zetten en houden. De lokale politiek moet scherp, kritisch en stimulerend zijn op de voortgang.
De raad kan haar bestuurders ondersteunen in hun gesprekken met provincies en het rijk.
Een verbeterpunt is dat de lokale overheid meer zorg gaat dragen voor goede, adequate en snelle communicatie en ook laat zien dat zij voor haar inwoners opkomt.
Hoogovens-Tata
Innovatie en een efficiënt productieproces maakten een sterke groei mogelijk voor Hoogovens. De politieke keuze om voor essentiële materialen (zoals staal) niet afhankelijk te willen zijn van het buitenland schiep het klimaat voor alle ruimte voor onze Hoogovens
De groei van Beverwijk, Heemskerk komt in belangrijke mate door de personeelsbehoefte van de Hoogovens. Velen uit het gehele land en vanuit het buitenland vonden hier hun werk. Hoogovens was en Tata steel is nog steeds een sociale werkgever. Tata steel is een belangrijke kurk waar de regionale economie op drijft.
In het verleden was er weinig aandacht voor overlast en gezondheidsklachten. Dat hoorde er gewoon bij en werd breed geaccepteerd. Dit maatschappelijk speelveld is in korte tijd veranderd. Door maatschappelijke verandering en ook door meer kennis van de negatieve gevolgen.
De primaire politieke focus lag op economie en ondersteunen van bedrijven. Milieuwetgeving in Nederland is van oudsher gericht op beperking van overlast tot een acceptabel niveau. Overheidstoezicht was beperkt aanwezig en deze is verder afgebouwd in de jaren van de deregulering en eigen verantwoordelijkheid van bedrijven. De politieke keuze voor een kleine overheid was hierbij een belangrijke drijfveer. Hierdoor missen de omgevingsdiensten zowel kennis als schaalgrootte om effectief te kunnen optreden.
Tot slot is de wet- en regelgeving te algemeen en niet toegesneden op specifieke bedrijfsprocessen.
Het bedrijf moet structureel gaan werken aan het voorkomen van milieu- en gezondheidseffecten op haar omgeving. Klachten moeten serieus genomen worden en het moet stoppen met het geven van dubbele signalen (werken aan een verbeterplan en tegelijkertijd iedere sanctie, last onder dwangsom of boete juridisch aanvechten).
Een duurzame toekomst heeft een bedrijf dat hoog kwaliteit producten maakt op een duurzame manier; Duurzaam m.b.t nul gezondheidseffecten in haar omgeving, voldoen aan de klimaatdoelen (CO2-uitstoot) en kunnen produceren met voldoende winstmarge op langere termijn. Het is niet of/of maar en/en.