GroenLinks Beverwijk was initiatiefnemer van de raadscommissie participatie (Trip). We willen nu ook dat de door deze commissie voorgestelde werkwijzen ook daadwerkelijk structureel worden geïmplementeerd. GroenLinks Beverwijk wil dat mensen wat te zeggen hebben over de plek waar ze leven, wonen, werken en ontspannen. Wij willen dat mensen mee kunnen blijven praten en mee kunnen denken over de beslissingen die hen raken, en daarmee een gemeente zijn die luistert naar inwoners.
De gemeente informeert inwoners actief over gemeentelijke acties, zoals bijvoorbeeld grootschalige participatietrajecten, de gemeentelijke agenda, groenonderhoud en het kap¬pen van bomen, waarbij meer dan voorheen gebruik wordt gemaakt van sociale media.
Inwoners van de gemeente Beverwijk kunnen in een vroeg stadium al meepraten over be¬langrijke beslissingen en hebben daadwerkelijk invloed: beginspraak. We willen ook meer kinderen en jongeren betrekken bij het maken van beleid. De gemeente zoekt naar de meest effectieve manier om de jongerenparticipatie gestalte te geven (zie hoofdstuk 4 over jeugd). Er komen daarnaast vaker wijkschouwen waarbij inwoners met een ambtenaar de staat van de wijk/buurt of het dorp doornemen.
Participatietrajecten worden vroegtijdig gestart. Inwoners moeten daarbij actief ingewijd en geïnformeerd worden over processen en ontwikkelingen zodat zij hun invloed kunnen uitoefenen. Van elk participatietraject worden de ervaringen verzameld en gebruikt om een volgend proces verder te verbeteren.
Er wordt gebruikgemaakt van online enquêtes waarbij inwoners om hun mening wordt gevraagd.
Participatietrajecten worden wat GroenLinks Beverwijk betreft ingezet bij de ontwikkeling naar een Omgevingsvisie. Hierbij wordt ook actief gezocht naar mensen die vanuit een algemeen belang of inwonersgroepen kunnen spreken.
Participatie moet zorgen voor betere plannen. De aanpassingen van de ontwikkelplannen m.b.t. de Indische buurt laten zien dat participatie daadwerkelijk een beter en breder gedragen ontwerp oplevert. Klankbordgroepen en inspraakavonden zijn een middel om inwoners een stem te geven. Het is belangrijk dat daarbij iedereen gehoord wordt: mondige burgers die makkelijk meepraten, maar ook inwoners voor wie praten wat minder vanzelfsprekend is. In adviezen wordt melding gemaakt van alle standpunten en argumenten die in een klankbordgroep naar voren zijn gekomen.
Lokale participatie is daarnaast essentieel voor het vergroten van het draagvlak bij grote thema’s als de woningbouwopgave en de energiestrategie. In het Klimaatakkoord bijvoorbeeld is afgesproken dat lokale partijen en inwoners actief kunnen meepraten en meebeslissen over de manier waarop de energietransitie wordt gerealiseerd en dat moet worden gestreefd naar minimaal 50 procent lokaal eigendom van grootschalige wind- en zonneprojecten.
Participatie is níet pas geslaagd als inwoners en gemeente volledig tot consensus komen over de uitkomst van een project. De gemeente dient immers ook het algemeen belang af te wegen van huidige en toekomstige inwoners, en daarbij ook soms over de grenzen van de eigen gemeente te kijken. Wél dient de uitkomst van participatie altijd te dienen als zwaarwegend advies naar raadscollege en gemeenteraad in het kader van de Omgevingswet als het afgeven van vergunningen.
Klachten van inwoners zien wij als een gratis advies. De gemeente moet deze klachten tijdig en adequaat afhandelen. GroenLinks Beverwijk vindt dat de gemeente een open houding moet hebben naar burgerinitiatieven en soepel moet omgaan met belemmerende regels. Inwoners willen daarnaast niet alleen advies geven maar steeds vaker zelf de handen uit de mouwen steken. Denk aan initiatieven op het gebied van buurttuinieren, buurtactiviteiten, speelplaatsen of initiatieven als het gaat om het samen werken aan een energieneutrale gemeente.
GroenLinks Beverwijk vindt dat inwoners vaker zeggenschap moeten krijgen. Dat betekent dat de gemeenteraad in dat geval de kaders vaststelt en dat de inwoners beslissen hoe het geld het beste kan worden uitgegeven, bijvoorbeeld bij de inrichting van een park of een straat. De raad toetst alleen of het voorstel voldoet aan de door haar gestelde kaders.
De gemeente maakt het mogelijk dat inwoners gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om een Burgerinitiatief in te dienen, waarmee voorstellen op de agenda van de gemeenteraad kunnen worden geplaatst.
We benutten de mogelijkheid van een Burgerberaad voor complexe onderwerpen als de Regionale Energiestrategie (RES). In navolging van landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland kan een groep willekeurig gelote inwoners uit alle lagen van de bevolking zitting nemen in een Burgerberaad en politiek advies geven over complexe vraagstukken, binnen vooraf door de raad gestelde kaders. Daarbij worden zij op dezelfde “vlieghoogte” gebracht als de raad. Een Burgerberaad helpt om tegenstrijdige belangen en politieke patstellingen rond bijvoorbeeld de energietransitie te overstijgen en te komen tot besluiten met een breder draagvlak. Dit is een vorm van participatie die verder gaat dan de al bestaande instrumenten en inspraakmomenten.