Dat gegeven beheerste een deel van het debat.
Het ging minder over de inhoud van Welzijn (b.v. het bestrijden van eenzaamheid) en over andere zaken die in de politiek van Beverwijk spelen dan verwacht en gehoopt door de debaters en het publiek. Pas later op de avond begon met name door vragen vanuit het publiek de actualiteit een veel grotere rol te spelen.
Alle partijen waren met hun lijsttrekker aanwezig.
Voor GroenLinks was dat de Tekla Hulscher.
Er waren zo'n 50 mensen aanwezig, overigens voor een groot deel kandidaten op de lijsten van de verschillende partijen en sympathisanten.
Alle partijen hielden zich eigenlijk op de vlakte waar het ging om de vragen van de positie van Welzijn inzake fusie en in zake het gevraagde vergroten van het budget voor welzijn. Het kwam erop neer dat dit niet het gewenste moment en platform was om dit soort zaken te bespreken.
Het werd dus interessanter in het tweede gedeelte van het debat toen vanuit het publiek andere thema’s aan de orde kwamen zoals Tata, gezondheid, werkgelegenheid, overlast, coffeeshops, zorg voor mensen die bijvoorbeeld door de toeslagenaffaire zijn getroffen in Beverwijk, energietransitie en de huidige zorg om de kosten voor energie. Tussen de debaters werd ook nog gesproken over het mogelijke verschil tussen een puur lokale partij en het lokale imago van een aan een landelijk gelieerde partij: kan je meer lobbyen in Den Haag als je er natuurlijke connecties mee hebt?
Onze lijsttrekker Tekla heeft zich goed laten horen.
Haar presentatie van GroenLinks klonk goed; zij was snel in het ingaan op vragen en aandachtspunten vanuit het publiek.
Zo gaf zij aan dat jarenlang in de politiek van Beverwijk werkgelegenheid op 1 heeft gestaan met Hoogovens/Corus/Tata als drijvende kracht daarin, maar dat nu terecht gezondheid op 1 staat: “we hebben recht op gezonde lucht”.
Maar ook : “inzet van alle betrokken partijen (Tata, Overheid etc.) op vergroening van Tata”.
Toen het over drugsoverlast en het aantal coffeeshops ging, bracht Tekla haar vroegere dienstverlenende rol in de drugswereld in: “behoud liever goed functionerende en te controleren coffeeshops dan dat er onder de radar van alles in een samenleving als die van Beverwijk gebeurt”.
Uit de zaal werd duidelijk gemaakt dat het energievraagstuk voor de komende jaren een belangrijk onderwerp is omgeven met zorgen. Er klonk een grote roep om steun vanuit de gemeente. Met name is er zorg om hen die financieel kwetsbaar zijn. De lijsttrekkers gaven aan dat er inderdaad een grote uitdaging ligt. En niet alleen ten aanzien van verduurzaming van monumenten, waar over te lang gesproken werd. Ingebracht werd bv. d zorg om slecht geïsoleerde huizen van woningcorporaties.
Tekla bracht in dat gebruik moet worden gemaakt van deskundigheid van b.v. energiecoaches.