GroenLinks vindt de keuze nu voor de Golfbaan variant te vroeg en onvoldoende onderbouwd. 

Een keuze maakt je pas als alle informatie van alle varianten op tafel ligt.
Door de weigering om de inpassing van de Heemskerk variant serieus te onderzoeken wordt dit principe geschonden. 
De belangen van de bewoners van de Broekpolder (o.a. geluid, fijnstof) lijken onderschikt aan de belangen van het wegvervoer en de bewoners langs het huidige tracé.
Overlast wordt verplaatst in plaats van weggenomen.

De huidige ontwikkelingen dragen niet bij tot het stimuleren van vertrouwen in de politiek (provinciale staten).  Waarom komt er geen antwoord op de ingediende zienswijzen vanuit de gemeenteraden van Beverwijk en Heemskerk, maar kiest men wel een voorkeurstracé?
Het doorduwen van de golfbaan variant heeft daarmee kenmerken van het Schiphol dossier, incl. een onvolledige MER studie waarin de overlast voor de Broekpolder niet is meegenomen.

GroenLinks roept dan op om ook de Golfbaan variant alsnog serieus te onderzoeken.  Inclusief een volwaardige MER/Maatschappelijke businesscase waarbij ook de negatieve gevolgen voor de Broekpolder worden meegewogen.

De gemeenteraden van zowel Beverwijk als Heemskerk hebben eerder unaniem en meerdere keren uitgesproken dat de Golfbaanvariant niet acceptabel is en dat de gevraagd financiële bijdrage vanuit de beide gemeenten aan de aanleg kosten alleen beschikbaar is voor de Heemskerk variant. 
GroenLinks gaat er vanuit dat de raden hun rug rechthouden en dit geld niet alsnog voor de golfbaan variant ter beschikking wordt gesteld.

GroenLinks roept de colleges van Beverwijk en Heemskerk op om samen op te trekken en alle mogelijke inspanning te doen om het tij te doen keren in het voordeel van de Heemskerk variant. 
Het college van Velsen vragen wij minimaal om solidariteit, dit is de kans om te laten zien wat de IJmondiale samenwerking waard is.

Op dit ogenblik ligt er nog geen voorstel tot daadwerkelijke aanleg.
Dit kan pas genomen worden na uitvoering van het landschap onderzoek, instemming van Unesco, enz.
Vervolgens kan bezwaar worden gemaakt en uiteindelijk de gang naar de Raad van State worden gemaakt.
Een daadwerkelijk definitief besluit ligt er dus voorlopig nog niet. Volgend jaar maart zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten.
Dit biedt een goede kans om via het stemlokaal invloed uit te oefenen op het definitieve besluit.

Tijdens de raadsvergadering op 31 mei is een bijna raadsbrede motie over dit onderwerp aangenomen.