Op 1 oktober 2020 stond in de Raadcommissievergadering het Raadsvoorstel en het achtergrond-document “Participatieaanpak Beverwijk” centraal. Dit raadsvoorstel werd unaniem behandelrijp verklaard en wordt het op de raadsvergadering een hamerstuk. Maar daarmee zijn wij er nog niet. Nu de implementatie nog

Burgerparticipatie is zeer complex. Daarom heeft GL er in zijn bijdrage uitvoerig bij dit Raadsvoorstel stil gestaan.

Van groot belang is dat er bij de kaderstellers (namelijk de Raad), bij de beleidsmakers (de Raad en het College)  en door de uitvoerenden op de werkvloer (ambtenaren, externe bureaus) wordt omgedacht.

Inspraak is meer dan bewoners, ondernemers en maatschappelijk organisaties wat te laten inspreken als er al plannen liggen en oplossingen voor een probleem dat opgelost moet worden. Het gaat om het vroegtijdig inschakelen van inwoners; en ook om inwoners te faciliteren als zij zelf met plannen en initiatieven komen.

Omdenken is, dat de Raad, het College, de ambtenaren en ingeschakelde bureaus niet denken de wijsheid in pacht te hebben,  al zit er wel veel wijsheid.

Het gaat om het echt serieus nemen van inwoners, het liefst zo vroeg mogelijk in een proces waarin inspraak mogelijk en wenselijk is en ook om vaste concepten en patronen te durven loslaten.

Maar gezegd is ook door GL dat het geen ‘pan’, geen chaos en willekeur moet worden. Het is onder andere een taak van de raad om de inspraak te toetsen (via een zogeheten gemeentezeef vanuit verschillende criteria zoals draagvlak, levensvatbaarheid, regelgeving, politieke gevoeligheden). Het gaat ook om het stellen van diverse kaders (financieel, juridisch, ruimtelijk, sociaal, qua duurzaamheid).

Het zal in de toekomst nog een hele puzzel zijn voor alle betrokkenen om met de diverse dilemma’s te dealen. Het zal per project ook verschillend zijn hoe een en ander verloopt.

Waarschijnlijk zal de commissie worden voortgezet in een begeleidingscommissie die de inwonersparticipatie-nieuwe-stijl gaat monitoren aan de hand van enkele concrete nieuwe projecten. Voor GL is het wel duidelijk dat er meer professionele menskracht nodig is om verbetering in de inwonersparticipatie tot stand te brengen. Er kan ook gebruik worden gemaakt van de participatieraad van het sociale domein voor input en ondersteuning. Maar misschien moer er op den duur wel een participatiebureau komen.

Ron Hopman

raadslid GroenLinks