Onveiligheid en intolerantie verkleint de ruimte voor verschillen in een samenleving. Om de veiligheid op straat te waarborgen, moet de politie daadkrachtig optreden tegen overlast en kleine criminaliteit.
Het is ontoelaatbaar dat inwoners zich onveilig voelen in hun eigen omgeving of dat ze worden weggepest of mishandeld.
Samen met de politie moet de gemeente werken aan veilige buurten en ingrijpen daar waar het misgaat.
De buurt of wijk staat centraal, buurtpreventieprojecten zijn een goed middel om samen met de buurt, problemen aan te pakken.
Maar het voorkómen van criminaliteit is nog beter.
We zetten in het bijzonder in op het voorkomen van problemen als gevolg van radicalisering en polarisatie. Want we zijn trots op onze open en vrije samenleving: die waarden moeten we beschermen.
Inzetten op preventie.
GroenLinks wil de veiligheid vergroten, overlast en criminaliteit bestrijden door het sociale klimaat in wijken en buurten te verbeteren.
Voor elke wijk komt een wijkveiligheidsplan. Samen met bewoners en politie identificeert de gemeente wat er speelt in de wijk. Aandachtspunten zijn overlast, criminaliteit maar ook huiselijk geweld en inrichting van de openbare ruimte. Door samen te denken en samen te werken zoeken we effectief naar oplossingen.
Het werk van de jongerenwerkers ziet GroenLinks als de manier om contact te leggen met groepen jongeren. Doel is het bieden van een goede vrije tijd besteding om zo overlast door hangjongeren te voorkomen en te bestrijden. Waar nodig en zinvol komen overdekte hangplekken.
Ook willen wij dat bij huiselijke conflicten een beroep kan worden gedaan op een buurtbemiddelaar. Buurtbemiddelaars kunnen ook bruggen slaan tussen jongeren en volwassen buurtbewoners.
Wij ondersteunen buurttoezicht door bewoners, fysiek of door middel van digitale mogelijkheden zoals WhatsApp-groepen. Dit maakt van bewoners de ogen en oren van de wijk.
In het kader van inbraakpreventie gaan alle nieuwe woningen voldoen aan het politiekeurmerk Veilig Wonen. De gemeente stimuleert het aanpassen van bestaande woningen o.a. door het geven van voorlichting en het organisatoren van kortingsacties in samenwerking met Beverwijkse ondernemers.
GroenLinks wil speciale aandacht voor jongeren. Uitgangspunt: waar jongeren betrokken zijn bij een conflict, worden ze ook betrokken bij de oplossing.
Uitgaansgelegenheden moeten voldoen aan de criteria van het keurmerk Veilig Uitgaan.
Brandweer en politie moeten snel aanwezig kunnen zijn bij brand en ongelukken. Daarnaast moet de nadruk liggen op het voorkomen van brand, vooral in gelegenheden waar veel publiek komt (horeca, wijkcentra, scholen) en daar waar een verhoogd veiligheidsrisico is.
Cameratoezicht, Mosquito’s, preventief fouilleren, gebiedsontzeggingen en samenscholingsverboden worden alleen toegepast in situaties waarin niets anders helpt en onder strenge voorwaarden.
Het behoud van burgerlijke vrijheden.
De inwoners van Beverwijk moeten erop kunnen vertrouwen dat zij zo min mogelijk door de overheid in hun privacy worden geschonden.
De gemeentelijke websites zijn goed beschermd tegen virussen en cyberaanvallen, zodat de informatie van inwoners privé is en blijft.