GroenLinks Beverwijk was initiatiefnemer van de raadscommissie participatie (Trip). We willen nu ook dat de door deze commissie voorgestelde werkwijzen ook daadwerkelijk structureel worden geïmplementeerd. GroenLinks Beverwijk wil dat mensen wat te zeggen hebben over de plek waar ze leven, wonen, werken en ontspannen. Wij willen dat mensen mee kunnen blijven praten en mee kunnen denken over de beslissingen die hen raken, en daarmee een gemeente zijn die luistert naar inwoners.

De gemeente informeert inwoners actief over gemeentelijke acties, zoals bijvoorbeeld grootschalige participatietrajecten, de gemeentelijke agenda, groenonderhoud en het kap¬pen van bomen, waarbij meer dan voorheen gebruik wordt gemaakt van sociale media.

Inwoners van de gemeente Beverwijk kunnen in een vroeg stadium al meepraten over be¬langrijke beslissingen en hebben daadwerkelijk invloed: beginspraak. We willen ook meer kinderen en jongeren betrekken bij het maken van beleid. De gemeente zoekt naar de meest effectieve manier om de jongerenparticipatie gestalte te geven (zie hoofdstuk 4 over jeugd). Er komen daarnaast vaker wijkschouwen waarbij inwoners met een ambtenaar de staat van de wijk/buurt of het dorp doornemen.

Participatietrajecten worden vroegtijdig gestart. Inwoners moeten daarbij actief ingewijd en geïnformeerd worden over processen en ontwikkelingen zodat zij hun invloed kunnen uitoefenen. Van elk participatietraject worden de ervaringen verzameld en gebruikt om een volgend proces verder te verbeteren.

Er wordt gebruikgemaakt van online enquêtes waarbij inwoners om hun mening wordt gevraagd.

Participatietrajecten worden wat GroenLinks Beverwijk betreft ingezet bij de ontwikkeling naar een Omgevingsvisie. Hierbij wordt ook actief gezocht naar mensen die vanuit een algemeen belang of inwonersgroepen kunnen spreken.

Participatie moet zorgen voor betere plannen. De aanpassingen van de ontwikkelplannen m.b.t. de Indische buurt laten zien dat participatie daadwerkelijk een beter en breder gedragen ontwerp oplevert. Klankbordgroepen en inspraakavonden zijn een middel om inwoners een stem te geven. Het is belangrijk dat daarbij iedereen gehoord wordt: mondige burgers die makkelijk meepraten, maar ook inwoners voor wie praten wat minder vanzelfsprekend is. In adviezen wordt melding gemaakt van alle standpunten en argumenten die in een klankbordgroep naar voren zijn gekomen.

Lokale participatie is daarnaast essentieel voor het vergroten van het draagvlak bij grote thema’s als de woningbouwopgave en de energiestrategie. In het Klimaatakkoord bijvoorbeeld is afgesproken dat lokale partijen en inwoners actief kunnen meepraten en meebeslissen over de manier waarop de energietransitie wordt gerealiseerd en dat moet worden gestreefd naar minimaal 50 procent lokaal eigendom van grootschalige wind- en zonneprojecten.