Middelenmisbruik zoals alcohol, roken, lachgas e.d. kan leiden tot onherstelbare gezondheidsschade bij jongeren. In samenwerking met de scholen, politie en de GGD wijst de gemeente jongeren op de risico’s en mogelijke gevolgen op de lange termijn en proberen we middelenmisbruik tegen te gaan. Er komt een onderzoek naar het gebruik van het IJslandse model van preventie. Het IJslandse preventiemodel is een aanpak gebaseerd op wetenschappelijke inzichten om middelengebruik (alcohol, tabak en drugs) door jongeren te voorkomen. GroenLinks Beverwijk wil dat de gemeente verder investeert in een rookvrije generatie door samen met sportverenigingen, welzijn, onderwijs en de GGD meer rookvrije omgevingen te creëren, bijvoorbeeld bij sportterreinen, sportaccommodaties, speeltuinen, scholen en gemeentelijke gebouwen.

Vroeg leren omgaan met geld en het snel bespreken en aanpakken van financiële problemen kan erger voorkomen. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) meldt dat jongeren nu door de coronamaatregelen vaker betalingsachterstanden hebben. We willen voorlichting organiseren voor jongeren over het goed omgaan met geld en het voorkomen van problematische schulden. Jongeren die een bijstandsuitkering aanvragen krijgen een ‘rondkomengesprek’ om het ontstaan van schulden te voorkomen. Jongeren die in de schulden zitten, bijvoorbeeld door corona, helpen we met een Jongeren Perspectief Fonds, dit is een revolverend fonds waarmee jongeren met 2 jaar schuldenvrij zijn.

Programma’s die zijn gericht op het verbeteren van de sociaal-economische positie moeten aansluiten bij het alledaagse leven van jongeren via school, sport, jongerenwerk en gericht zijn op toekomstbestendig werk, bijvoorbeeld in de zorg, onderwijs, energietransitie of bouw.