Begroting 2022

Wij zijn verheugd dat de begroting er goed uitziet. Wij zijn in staat om voor nu en ook om voor de komende jaren aan onze financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Dit jaar is ook  de september circulaire al verwerkt. Ik wil het college vragen onze waardering hierover over te brengen aan de ambtelijke organisatie.

 

Bestemmingsreserve vs spaardoelstelling

Het college heeft nu ook de stap gezet om bestemmingsreserves te vormen voor bijvoorbeeld noodzakelijke uitgaven aan wegen en scholen. Een zeer verstandige stap, iets waar de GroenLinks fractie al eerder op aangedrongen had. Wij vinden het verstandig om planmatig te werken en tijdig te beginnen met geld te reserveren voor onvermijdelijke uitgaven.
Maar voor ons is de spaardoelstelling een middel en geen doel op zich.  Het doel van sparen is om ruimte te krijgen voor broodnodige investeringen in de stad. Met het opzetten van een bestemmingsreserve, positieve meerjarenramingen en oplopende solvabiliteit is daar nu een goede basis voor gelegd waardoor de spaardoelstelling nu niet perse noodzakelijk meer is.

 

Prioriteit voor de toekomst: voldoende woningen in een aantrekkelijke en groene omgeving

Voor GroenLinks staat voorop dat wij toekomst gericht moeten werken aan wat onze stand nu nodig heeft. Dit betekent vooral werken aan voldoende woonruimte in een gezonde, aantrekkelijk en groene omgeving. Gezondheid en Welzijn moet altijd op 1 staan met als doel een leefbare gemeente ook voor de generaties na ons. Inspelen op de klimaat verandering is dan essentieel.
De nieuwe Zeesluis in IJmuiden is al voorbereid op de verwachte zeespiegel stijging.
In Beverwijk hebben wij nog een hoop werk te doen, al hebben wij gelukkig daar nog wel tijd voor. Bij een nieuw woningbouwproject zoals op de Ankieshoeve, stadsvernieuwingsprojecten zoals de Indische buurt en ieder rioolvervangingsproject is er een kans om het, nu al direct en op een logisch moment, goed te doen.

Dit college heeft de noodzakelijke eerste stappen gezet en de kaders aangegeven. Zoals de Groenvisie, het Klimaatadaptatieplan, het Milieubeleidsplan, het gezondheidsbeleid, de Transitievisie warmte, enz. Het is nu de opgave om dit om te gaan zetten in daden en te verankeren in de omgevingsvisie en een omgevingsplan.
 

Binnenstedelijke woningbouw

Binnen de stadsgrenzen zien wij vooral wijkrenovatie plannen om zowel meer en aantrekkelijker woningen te bouwen. Open plekken in bestaande wijken, zouden wij graag willen bewaren. Niet geforceerd volbouwen maar juist inrichten als groene oase, als buurt ontmoetingsplek, binnen de al stevig versteende omgeving. De oude schoollocatie op de Romerkerkweg 10 zou bijvoorbeeld als plek kunnen dienen om hier een experiment mee uit te voeren.

GroenLinks heeft zich hard gemaakt met betrekking tot de renovatie van de Kuenenplein/Indische buurt. Wij zijn verheugd om te zien dat de opgezette inspraak ook daadwerkelijk leidt tot aanpassingen in het plan. Wij roepen het college op om hieraan mee te werken. Wij houden als fractie de verdere ontwikkelingen in 2022 goed in de gaten. Wordt dit een voorbeeld van succesvolle participatie? Wij hopen het van harte.

 

Ambitie Spoorzone

De ambitie Spoorzone is een belangrijk speerpunt. De start van een meerjarige reis om grootschalige woningbouw mogelijk te maken. Wij zijn een versteende gemeente, waardoor binnenstedelijk er niet of nauwelijks ruimte is voor woningbouw. Er is dus een schaalsprong nodig.
GroenLinks steunt het project Spoorzone. Ook omdat de huidige plannen een gezonde, aantrekkelijke en groene leefomgeving als uitgangspunt bevatten, als noodzakelijk element om zowel de interesse van toekomstige bewoners als investeerders te trekken.

De spoorzone ambitie heeft de steun van GroenLinks, waarbij wij blijven hameren op het goed blijven betrekken van de Raad. Dat zien wij als noodzakelijke randvoorwaarde om als Raad voldoende vertrouwen te houden en voldoende kennis op te bouwen, noodzakelijk om de juiste kaders te kunnen stellen en besluiten te kunnen nemen.

Voor uitvoering van het gehele plan is samenwerking en medewerking van onze partners, zoals de provincie, gemeente Velsen, de spoorwegen, Rijkswaterstaat noodzakelijk. Maar wij kunnen natuurlijk ook al veel zelf doen zoals bij Ankies Hoeve, Stationsgebied en het Meerplein. Daar willen wij ook de prioriteit leggen.
Focus op kansen om vanuit aantoonbare successen de meer complexere zaken te kunnen realiseren. Succes is naar ons inziens nodig om juist de externe partners over de streep te trekken. 

De ontwikkelingen rondom Ankieshoeve geven aanleiding om optimistisch te zijn. Mogelijk komt er volgend jaar al duidelijkheid. Met een haalbaar plan zou in 2023 of 2024 de bouw al kunnen starten. De ontwikkelingen m.b.t. het Bazaar terrein laten juist weer zien dat er soms een lange adem nodig is.

Tot slot willen wij het college meegeven dat wij het verstandig zouden vinden om vast personeel aan te trekken. Een project dat 25 jaar of langer duurt, zou niet alleen op externe inhuur moeten steunen. De kennis en ervaring van het huidige team van ervaren externe experts kan dan worden overdragen aan mensen die wij langer aan ons kunnen binden?.

Visie op Westelijk gebied Spoorzone

GroenLinks vindt het belangrijk dat er bij alle ontwikkelingen aan de westzijde van het spoor nadrukkelijk rekening wordt gehouden met een gezonde, aantrekkelijke en groene leefomgeving, ook omdat dit het gezicht van stad sterk bepaalt. Wij denken daarbij aan een groene corridor langs het spoor en de HOV baan, een passende visuele verbinding tussen Ankieshoeve en de daar tegenoverliggende landgoederen, een groene afscherming van spoor en drukke wegen en ook voldoende groen in het ontwerp. Groen tussen de woningen en groene gevels in combinatie met hoogbouw is natuurlijk ook een optie.

Ook vinden wij het belangrijk dat er gebouwd wordt voor de goede doelgroepen, dus ook voor starters, ouderen en doorstromers op de woning markt. Ook woningbouw om scheefwoners in de sociale woningbouw door te kunnen laten stromen om daarmee betaalbare eengezinswoningen vrij te krijgen.

Hierbij vinden wij het belangrijk om te zorgen, voor zover mogelijk, dat woningen ook als woningen worden ingezet en niet als beleggingsobjecten of ten behoeve van kamer verhuur. Vanaf 1 januari maakt de wet het mogelijk om als gemeente hier regels voor op te stellen. Een aantal grote steden gaat dit ook direct doen. GL roept op om af te wegen of dit ook iets is voor Beverwijk. Al is het alleen maar om te voorkomen dat de problematiek zich vanuit Amsterdam, Haarlem en Alkmaar zich naar Beverwijk verplaatsen.

 

Programma duurzaamheid

Wij moeten onze inwoners gaan helpen met het "van het gas af" te kunnen komen. De huidige prijs explosie is waarschijnlijk voor velen een financiële uitdaging. Dit is mogelijk een trigger om van het gas af te willen gaan. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk en betaalbaar.
Er ligt een transitievisie warmte, maar de verplichte volgende stap is het opstellen van een of meerdere wijkplannen. Wat GroenLinks betreft wordt dit een plan van de wijkbewoners, opgesteld door de wijkbewoners. Wij zullen zelf aan de slag moeten,

Ook de woningcorporaties PreWonen als WoonOpMaat vragen hier om duidelijkheid. Zij staan voor renovaties van gehele woonwijken zoals de Indische buurt en vragen om duidelijkheid: komt er wel of geen stadsverwarming?

Het programma duurzaamheid is essentieel om deze vraag, en ook onze inwoners, hierbij te ondersteunen. Wat GroenLinks betreft is dit hard nodig en had dit al eerder in deze college periode opgepakt moeten worden. Maar beter laat dan nooit. Een probleem was dat er hiervoor onvoldoende deskundig personeel is en dat er ook geen budget voor was.

Het is wat betreft GroenLinks dan ook absoluut noodzakelijk om nu, via de begroting, de financiering te regelen voor het programma duurzaamheid. Het is nu zaak om het mogelijk te maken dat wij de eerste stappen kunnen zetten om onze inwoners te helpen en te begeleiden met het maken van hun eigen plannen om daadwerkelijk van het gas af te gaan.

GroenLinks ziet het gevraagde budget als opstap, er is veel meer nodig om hier de gewenste stappen te kunnen zetten. Hier zien wij ook een Rijksverantwoordelijkheid. De landelijk overheid dient als ze dergelijk complexe opgaven bij de gemeenten neerleggen ook te zorgen voor een passende financiering. De lopende pilots "van het gas af" laten zien hoe complex deze opgave is.

 

Vuilnis

GroenLinks ziet het als onontkoombaar om de extra kosten van de afvalverwerking te verwerken in de tarieven. De toegenomen hoeveelheid en het structureel onvoldoende gescheiden aanbieden van het afval door onze inwoners kunnen wij niet opvangen vanuit de algemene reserve en de afvalreserves. Deze reserves zijn nu  inmiddels leeg. GroenLinks vreest dat de tarieven op termijn verder zullen gaan stijgen. De rijksoverheid straft via toeslagen het onvoldoende scheiden af. En deze ‘boetes’ worden de komende jaren steeds hoger, terwijl de scheidingsdoelstellingen stijgen.

Wat GroenLinks betreft zijn hier radicale keuzes nodig. De keuze voor betalen voor niet scheiden en het belonen van afval scheiden. Dit kan bv door invoering van het Diftar systeem naast een goed afscheidingsgedrag financieel te belonen met een laag basis tarief.

Zwembad

GroenLinks vindt het behoud van een zwembad voor onze inwoners belangrijk. Duidelijk is geworden dat het behoudt van ons huidige zwembad voor maximaal 10 jaar even veel kost, in onze jaarlasten, als het beoogde nieuwe zwembad. Echter, zonder de medewerking van college en raad van Heemskerk is dat niet mogelijk. Wij, als raadsfracties, kunnen alleen maar afwachten wat de lopende gesprekken, onderhandelingen gaan opleveren. Wij willen hierbij dan ook aan onze collega’s in Heemskerk vragen om tot een evenwichtige samenwerkingsafspraak te komen, waarbij de lasten en baten transparant en eerlijk worden verdeeld.

 

Cybersecurity

De internet criminaliteit wordt een steeds groter probleem. De hack bij IJmond werk laat zien dat het een illusie is om te veronderstellen dat dit ons niet kan overkomen. Het gemeentelijke toezicht hierop, geeft Beverwijk weliswaar een groen stoplicht op het thema informatiebeheer inclusief de veiligheid maar toch vindt GroenLinks dat dit onderwerp extra aandacht verdient.
Vandaar dat wij een motie indienen waarmee GroenLinks ons college vraagt de raad te informeren over hoe Beverwijk zijn informatiesystemen beveiligd. Dat mag wat ons betreft ook via een besloten expert meeting als dat nodig is om onze digitale veiligheid te beschermen. (Motie)

 

Tot Slot

Er is veel maatschappelijke onrust rondom TATA steel en de impact op de gezondheid van onze inwoners. Er zijn in 2021 grote stappen gezet. TATA Steel versneld zijn verbeter programma en kiest voor de waterstof route. De provincie verscherpt het toezicht en scherpt vergunningen aan. Het kabinet en de 2e kamer zijn betrokken. Ook lopen er nog diverse onderzoeken waaronder een vervolg onderzoek van het RIVM. Echter, dit lost het Milieuprobleem en de risico’s voor onze inwoners niet direct op. Het is dus belangrijk dat ons college zich blijft roeren. Hoewel Beverwijk geen bevoegd gezag is en zelfs niet formeel in onze gemeente gevestigd is (het post adres is Velsen), raken de gevolgen onze inwoners wel. Daarom roepen wij het college ook op om zich hier vol voor te blijven inzetten. Zich actief en pro-actief op te stellen en zowel Provincie, Omgevingsdienst Noordzee Kanaalgebied, de rijksoverheid en last but not least TATA steel en aanverwante bedrijven, duidelijk te maken dat onze inwoners recht hebben op een gezonde en veilige leefomgeving. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en er moet hard aan gewerkt worden, ook om het vertrouwen terug te winnen. Met als ultiem doel een levensvatbare groene staal industrie als parel van de Nederlandse industrie, gevestigd in de IJmond.