Wachten kan niet meer: we moeten nú de handen uit de mouwen steken. We zijn het verplicht aan onszelf én aan de toekomstige generaties.
Aan de ene kant zullen we actie moeten ondernemen om ons aan te passen aan de nu al voorkomende extremere hitte en neerslag (de klimaatadaptatie). Aan de andere kant zullen we het probleem ook écht bij de bron aan moeten pakken. Dat wil zeggen: minder broeikasgassen produceren. Dus energie besparen, CO2-uitstoot door het verkeer, industrie en bedrijven verminderen, meer duurzame energie opwekken en stoppen met het gebruik van aardgas. Om de klimaatdoelen te halen – en daarmee verdere opwarming van de aarde te voorkomen – moeten niet alleen internationaal en nationaal maar ook op lokaal niveau grote inspanningen worden verricht.
GroenLinks Beverwijk wil het volgende realiseren:
GroenLinks Beverwijk kiest daarbij voor een energietransitie, waarbij de lusten en lasten eerlijk worden verdeeld over burgers en bedrijven en over de verschillende generaties.
Veel aandacht moet hierbij gaan naar mensen met lage inkomens, die relatief veel in slecht geïsoleerde huizen wonen. Bovendien vormen de stijgende kosten van energie voor hen een steeds groter deel van het beschikbare budget, waardoor er armoede kan ontstaan of kan voortbestaan. Alle maatregelen voor de energietransitie, die de gemeente voorstelt, zullen door GroenLinks getoetst worden op een eerlijke verdeling. Ze mogen de mensen met een laag inkomen niet op onevenredige extra kosten jagen.
De energietransitie biedt ook kansen voor inwoners, instellingen en bedrijven in onze gemeente. Huizen worden comfortabeler, wijken worden leefbaarder en de omgeving wordt groener en schoner. En uiteindelijk werken we toe naar minder klimaatproblemen.
Deze transitie naar een fossielvrije samenleving is een ingewikkeld en langdurig proces, waarbij iedereen betrokken is, of hij/zij het wil of niet. Gelukkig hoeft het niet allemaal in een paar jaar voor elkaar te zijn, maar we moeten wel de snelheid erin houden.
Inwoners, woningbouwverenigingen en bedrijven moeten uiteindelijk zelf in hun gebouw(en) de veranderingen doorvoeren. De gemeente geeft het goede voorbeeld bij de verduurzaming van het eigen vastgoed.
De gemeente heeft de taak het totale proces in goede banen te leiden, en te zorgen dat er draagvlak is en blijft voor de voorgestelde maatregelen. Dat kan alleen door de lasten en lusten rechtvaardig te verdelen en de zwakkeren te beschermen tegen onevenredige belasting.